Новини

 

ВАКЦИНА ПРОТИ COVID-19 УСПІШНО ПРОЙШЛА ПОЧАТКОВЕ ТЕСТУВАННЯ У США

У США почалися перші масові випробовування вакцини від  Covid-19 – це остання фаза перед тим, коли її зможуть застосовувати. За результатами досліджень, в піддослідних виробляється імунітет, а побічні ефекти незначні. Вакцина називається Moderna, вона є двохдозна – перша доза «розігріває» імунітет, друга призначена для вироблення антитіл, між дозами має минути місяць. З кінця липня буде залучено понад 30 тисяч американців для масового випробовування вакцини. Якщо після усіх досліджень вакцина гарантуватиме імунітет – її ліцензують та запустять у виробництво. Проте конкуренція на дану вакцину дуже висока , і як швидко з’явиться в Україні поки що невідомо.

 

 

МЕДИЧНА СТРАХОВКА ДЛЯ ВИЇЗДЖАЮЧИХ ЗА КОРДОН НА ВИПАДОК COVID-19

Світ поcтупово починає оговтуватись від пандемії спричиненою Covid- 19 та повертається до звичного ритму життя. У багатьох країнах відновлюється авіасполучення, в тому числі і в Україні. Якщо Ви плануєте подорож до іншої країни, не забудьте подбати про медичну страховку. Відтепер обов`язковою умовою для в’їзду іноземних громадян на територію інших країн – є наявність медичного страхового поліса на випадок захворюваності Covid -19. Вартість такої страховки дещо вища від звичайної, але варто пам’ятати  що лікування в іноземних клініках для нерезидентів є дуже дороговартісним,  тому вигідніше убезпечити себе страховкою. Маючи на руках поліс медичного страхування , можна бути впевненим в тому, що допомога буде надана вчасно і в повному обсязі. 

 

 

СТРАХУВАННЯ ЦИВІЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗАМІСТЬ ПЕРЕВІРОК З ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

За законопроектом №3361, який було прийнято Верхоною Радою України у Першому чітанні, суб’єкти господарювання зможуть укладати страхові поліси на випадок пожеж. Це дозволить скасувати державні перевірки пожежної безпеки щонайменше на строк дії договору. Проектом Закону пропонується посилити гарантії відшкодування збитків постраждалим у разі порушення суб'єктами господарювання вимог чинного законодавства щодо дотримання правил техногенної та пожежної безпеки.

 

 

ЩО ТЕПЕР ПОТРІБНО ДЛЯ КЕРУВАННЯ ЧУЖИМ АВТО?

Для керування чужою машиною тепер достатньо посвідчення водія, реєстрації на авто й відмітки в електронному кабінеті.

Після того як у водіїв з'явилася можливість передати право на управління автомобілем іншій людині в електронному кабінеті, під час перевірки патрульному достатньо буде показати відповідну відмітку, реєстраційні документи на транспортний засіб і водійське посвідчення. Чи має водій право керувати цим транспортним засобом – це вже інше питання. Якщо людина має, умовно кажучи, категорію "В", у неї є із собою реєстраційні документи на легковий автомобіль і водночас машина не значиться як викрадена, – вона може бути за кермом.
Онлайн-сервіс, що дає змогу водію дозволяти іншим людям керувати його автомобілем, доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua і на урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі "Електронні послуги".

 

 

В УКРАЇНІ ЗМІНЮЮТЬСЯ УМОВИ СТРАХУВАННЯ АВТОЦИВІЛКИ

 

21 вересня 2019 року набирає чинності розпорядження Нацкомфінпослуг «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів з питань обов´язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Страхові суми збільшуються на 30%:

  • за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – до 130 тис. грн.,
  • за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, – до 260 тис. грн.

Розпорядженням також встановлюються нові значення коригуючих коефіцієнтів для розрахунку розміру страхових. Зокрема, був введений новий коригуючий коефіцієнт 0,9 для електромобілів та суттєво переглянутий у бік підвищення коефіцієнт для транспортних засобів з іноземною реєстрацією (з 2-4 до 5-10). Змінені розміри коефіцієнтів системи бонус-малус: вони можуть бути як понижуючими (до 0,9), так й підвищувальними (до 1,8) в залежності від страхової історії конкретного клієнта, але страховики не зобов’язані застосовувати систему бонус-малус. Також було змінено принцип визначення територіального коефіцієнту: замість місця реєстрації ТЗ для цілей тарифікації коефіцієнт К2 буде встановлюватись за місцем реєстрації (проживання) власника транспортного засобу (фізичної особи) або місцезнаходженням юридичної особи. Зменшено кількість тарифних зон з 7 до 6. Введений новий коригуючий коефіцієнт К8, що залежить від способу укладання договору ОСЦПВ: для елетронний полісів передбачені знижки.

 

 

ОБОВЯЗКОВИЙ ТЕХОГЛЯД ПОВЕРТАЄТЬСЯ

 

В Україні з 1 травня 2019 року змінилися правила проходження обов'язкового технічного контролю транспортних засобів. Обов'язковому проходженню техогляду в Україні підлягають вантажні автомобілі, таксі, автобуси, а також легкові авто, які використовуються в комерційних цілях.

Що перевіряється при техогляді: система гальмівного і рульового керування, зовнішні світлові прилади, пневматичні шини і колеса, світлопропускна здатність скла, газобалонне обладнання (за наявності), складові частини, системи, що безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху.

 ТЗ перевірятимуть через чотири роки після першого використання, а потім - кожні два роки. Для комерційних авто - щороку.

 Штраф за експлуатацію автомобіля без талона техогляду буде складати до 1,7 тисячі гривень. Якщо ж водія з таким порушенням зловлять вдруге, його позбавлять прав на термін від 3 до 6 місяців.

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНІ НОМЕРИ ДЛЯ МАШИН ОНЛАЙН

 

Відтепер українці можуть замовити та оплатити виготовлення індивідуального номерного знаку (ІНЗ) онлайн, а отримати готовий номерний знак – в найближчому відділенні “Нова пошта”. Для того, щоб скористатися новою послугою, потрібно авторизуватися в Електронному кабінеті водія. Онлайн-сервіс доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua та на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги». Доступ до е-Кабінету здійснюється за допомогою цифрового підпису, BankID або MobileID. У розділі «Замовлення ІНЗ» потрібно підібрати індивідуальний номерний знак, перевіривши його унікальність та зовнішній вигляд. Якщо введений номер іще ніким не зайнятий, система автоматично розрахує вартість замовлення ІНЗ.

 

 

 

РАДА ЛЕГАЛІЗУВАЛА «ЄВРОБЛЯХИ»

 

Верховна Рада проголосувала за законопроект (№8487), що знижує акцизи на розмитнення автомобілів. Акцизний податок для ввезених в Україну авто буде змінений. Базові ставки акцизного податку будуть наступними: для авто з бензиновим двигуном — 50 євро, для авто на дизелі — 75 євро. Розмір акцизного податку, який треба буде сплатити, дорівнюватиме базовій ставці, помноженій на коефіцієнт двигуна (обєм двигуна поділений на 1000) та вік машини (кількість повних років).

Приклад розрахунку акцизного податку для авто з бензиновим двигуном:

об’єм двигуна: 2000 см3, рік випуску авто: 2013 ( 5 років)

50 (євро) х 2 (2000 см3/1000) х 5 (років) = 500 євро.

Окрім ставок акцизу, які затверджені в першому читанні, пропонується надати пільговий коефіцієнт 0,5 для автомобілів, які будуть розмитнені протягом 90 днів після вступу Закону у силу.

 

 

 

МВС ВІДКРИЛО ДАНІ ПРО АВТОМОБІЛІ В УКРАЇНІ

 

На основі відкритих даних Єдиного державного реєстру МВС створено онлайн сервіс на національному порталі data.gov.ua. про першу реєстрацію автомобілів. Цей сервіс надає можливість кожному громадянину самостійно отримати інформацію про автомобільний ринок. У реєстрі відображається все, що відбувалося з автомобілем: зміна власника, номерного знака, здійснення переобладнання тощо.

 

 

 

В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮВАВ ЕЛЕКТРОННИЙ ПОЛІС АВТОЦИВІЛКИ

 

7 лютого 2018 року офіційно стартували продажі електронного полісу ОСЦВ в Україні. Зараз офіційно власники транспортних засобів матимуть можливість, окрім традиційного способу придбання полісу автоцивілки, заключити договір через інтернет і отримати електронні поліси страхування на вказаний e-mail.

Електронний документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий, завірений підписом і печаткою.

На сьогоднішній день, маючи електронний договір, водію не обов’язково мати при собі його паперову версію. Перевірка валідності полісу буде здійснюватися співробітниками Національної поліції по реєстраційному номеру автомобіля, або по номеру самого договору. Сама перевірка буде здійснюватися в режимі онлайн з допомогою планшету.

Перевірити справжність полісу ОСЦВ можна на сайті МТСБУ: https://policy-web.mtsbu.ua/

  

 

ВР ЗМЕНШУЄ СТАВКИ РОЗМИТНЕННЯ ВЖИВАНИХ АВТО,

ПРЕЗИДЕНТ ВНОСИТЬ ЗМІНИ

 

     Верховна Рада тимчасово, до 31 грудня 2018 року, знизила ставку акцизного податку на вживані автомобілі до рівня ставок на нові авто. Нові ставки акцизу на вживані авто:

з двигуном об'ємом до 1000 куб. см - 0,102 євро за 1 куб. см;

з двигуном об'ємом до 1500 куб см - 0,063 євро за 1 куб. см;

з двигуном об'ємом до 2200 куб см - 0,267 євро - за 1 куб. см;

з двигуном об'ємом до 3000 куб. см - 0,276 євро - за 1 куб. см;

з двигуном об'ємом понад 3000 куб. см - 2,209 євро - за 1 куб. см. 

       Ставки не застосовуються на авто вироблені до 1 січня 2010 року, також накладається заборона на ввезення на територію нашої держави автомобілів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом, державою-агресором щодо України. Можна завезти лише одну машину до кінця дії закону на особу, заборонено перепродаж, а також є умова, що власник авто має завезти його в Україну особисто.

           Окрім акцизу, при розмитненні власнику завезенного автомобіля прийдеться заплатити увізне мито (10%) та ПДВ (20%).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Більше новин читайте в наших групах в соцмережах.

 

 

 

 

 



Cтворення сайтів © Network Studio